Schrijftips: Inspiratie vinden


Soms hoor of lees je iets en dan denk je; hoe is iemand daar ooit op gekomen? Mensen kunnen hele werelden, wezens, activiteiten en woorden bedenken. En dat alles proppen ze dan in één boek, met een geweldige verhaallijn. Maar voordat je zo'n verhaal kunt schrijven, heb je inspiratie nodig.


Inspiratie is niet iets dat je zomaar op kunt roepen. Een geit offeren tijdens de derde volle maan van het jaar als het exact 3 millimeter heeft geregend, heeft dus geen nut. Soms zegt je brein gewoon: "Inspiratie? Wat is dat? Succes ermee." Dat is vooral heel vervelend als je er echt zin in hebt om te schrijven.
Natuurlijk zijn er wel dingen die heel vaak voor inspiratie zorgen. Hier een aantal dingen die kunnen helpen:

Ik heb erg vaak dat ik bij een plaatje of een foto een heel verhaal kan bedenken. Dus, zoek naar plaatjes. Er zijn genoeg sites waar je plaatjes kunt vinden. Denk aan Pinterest, Tumblr, etc. Als je een plaatje vindt waarmee je denkt iets te kunnen, sla je het op. Zo kun je er tijdens het schrijven nog eens naar kijken, als je je bijvoorbeeld afvraagt waarom je ooit aan dat verhaal begonnen bent.

Luister naar muziek. Muziek kan dé bron van inspiratie zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je op net dat laatste stukje inspiratie komt dat je nog mist, of het juiste gevoel oproepen. Sommige mensen vinden het fijn om naar muziek te luisteren tijdens het schrijven, dus probeer dat zeker een keer uit. Naar wat voor muziek je luistert moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar als je een roman probeert te schrijven, is het misschien niet zo slim om naar technomuziek te luisteren.

Wat ook goed kan helpen, is luisteren naar wat andere mensen zeggen. Je hebt het misschien niet door, maar er komen vaak goede onderwerpen voor een verhaal naar voren in een gesprek. Luister eens goed naar de preek van je docent. Heeft de docent iets bruikbaars gezegd? Iets over de maatschappij, het nieuws of datgene dat hem of haar overkomen is? Andere mensen kijken soms net iets anders naar de wereld.
Ook je vrienden kunnen erg handig zijn. Hebben jullie nooit van die "onzin gesprekken"? Misschien kun je wel een verhaal schrijven over die goudvis die niks liever wilde dan een giraffe zijn. Je kunt het ook anders interpreteren; iemand die klein en niet erg opvallend is, wil graag groot en speciaal worden.

En soms moet je niet al te erg je best willen doen. Loop een stukje door het bos, ga onder de douche staan of kijk een serie. Dan kan het zomaar opeens zijn dat er een lampje boven je hoofd verschijnt. Iets forceren is niet goed, dan heb je er later ook niet veel plezier in.

Als je eindelijk een inspiratie hebt, schrijf je hersenspinsels dan op! Dan kun je het niet meer vergeten. Kijk er later nog eens een keer naar. Is het wat? Lijkt het je echt leuk om hier veel tijd in te stoppen? Als het antwoord "ja" is; begin dan met schrijven! Hoe je kunt beginnen met schrijven, kun je hier lezen.

Sophie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten