Schrijftips: Beginnen met je verhaal


Goed, je weet ongeveer wat er in je verhaal voor moet komen: een super toffe hoofdpersoon (met blauw haar), een draak en nog iets met magische krachten... Hm, en nu?
Ik ga proberen je te helpen met het beginnen met je verhaal!

Allereerst is het belangrijk dat je gaat brainstormen. Wat wordt het doel van je hoofdpersoon en waarom? Waar speelt het zich af? In welke tijd speelt het zich af?
Als je antwoord kunt geven op dat soort vragen ben je al een heel eind. Nu kun je drie kanten op: gaan schrijven en zien waar het schip strandt, een heel schrijfschema maken, of een beetje van beiden.

De eerste mogelijkheid kan werken en je moet het zeker doen als je het niks vindt om alles te plannen.
Het voordeel hiervan is dat je nergens aan vastzit. Je kunt gewoon schrijven wat je wilt en je merkt vanzelf wel waar je verhaal heen gaat. Ook heb je er geen last van dat je het gevoel hebt dat je je aan het originele plan moet houden.
Het nadeel hiervan is dat je te enthousiast kunt beginnen en dan halverwege (of zelfs nog eerder) vastloopt. Ook kan het zo zijn dat je vaak moet teruglezen, omdat je niet meer precies weet hoe iets in elkaar zat. Dan krijg je zulke vragen: hoe heette die ene persoon ook alweer? Welke regel gelde hier? Hoe zag deze kamer eruit? Dat is onnodig en je verliest kostbare tijd.

De tweede mogelijkheid is voor de mensen die graag weten waar ze aan toe zijn, van overzicht houden.
Het voordeel van een schrijfschema is dat je je hele verhaal in één oogopslag voor je kunt zien, zodat je orde creëert en je je ideeën niet vergeet. Ook hoef je niet meer te bedenken wat je gaat schrijven, je kunt meteen beginnen, dus ook als je even wat minder inspiratie hebt.
Het nadeel van deze manier is, is dat het heel verstikkend kan zijn. Ook kun je er tijdens het schrijven achter komen dat je verhaal anders moet, omdat dat veel beter is. Dan kun je weer een heel nieuw plan gaan maken.
(Hoe je een schrijfschema maakt, kunt je hier lezen.)

De derde manier neemt het beste van beiden: overzicht en vrijheid. Zelf vind ik deze manier het fijnst werken. Ik schrijf van te voren wat vage lijnen op en tijdens het schrijven noteer ik dingen die ik later nog nodig kan hebben. Het is heel handig om hiervoor een notitieboekje te hebben, wat je overal mee naartoe kan nemen. Als er dan iets in je op komt, kun je het meteen opschrijven.
Het nadeel hiervan is dat het een warboel kan worden. Je moet beslissen welke informatie je opschrijft en welke niet, en het kan moeilijk zijn om informatie terug te vinden (in je notitieboekje).

Welke manier je ook kiest; het is belangrijk dat je daarna gewoon begint en niet blijft hangen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nogal moeilijk en demotiverend om te gaan schrijven als je nog maar een paar zinnen op papier hebt. Dus worstel je even door het begin heen (houd in je achterhoofd dat als het niet goed geschreven is, je dit later altijd weer kunt aanpassen) en schrijf. Desnoods trek je voor het begin een hele dag uit, waarop je non stop blijft schrijven. Want echt waar, als je eenmaal een begin hebt, krijg je meer zin om verder te schrijven.


Natuurlijk werkt het voor iedereen anders. Als je geen idee hebt wat voor jou het beste werkt, probeer alle drie de manieren dan gewoon eens uit. Wat doe jij om te beginnen met je verhaal?

Sophie

2 opmerkingen:

 1. Hi Dande,

  Ik ben via Wattpad op je blog gekomen en daar ben ik heel erg blij mee.
  Leuke blog en ga zo door.
  Ik kan niet wachten tot je meer schrijftips upload of pst.
  Op dit moment ben ik met een boek bezig dat niet voor Wattpad is maar om uit te geven.
  Duimen maar dat de uitgevers het goed vinden.

  Maar goed, veel succes met je blog.

  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Madelief! En jij ook heel veel succes!

   Verwijderen