Schrijftips: Een schrijfschema maken


De vorige keer benoemde ik het al; een schrijfschema. Een schrijfschema kan erg handig zijn als je een boek wilt schrijven. Maar wat is het precies en wat moet erin staan?

Vaak lukt het schrijven ook wel zonder een vooropgezet plan, maar als je echt een verhaal wilt schrijven met veel diepgang, is het maken van een schrijfschema handig. Ook zorgt een schrijfschema ervoor dat je je ideeën niet vergeet en dat je orde creëert.

Een schrijfschema maken is niet heel erg moeilijk. Zorg ervoor dat het duidelijk is van welk boek het schrijfschema is, door de titel bovenaan te zetten.
Dan begin je bij hoofdstuk één. Schrijf op wat er in dit hoofdstuk moet gebeuren, wie erin voorkomen, waar het zich afspeelt, wat voor extra dingen je wilt introduceren, etc. Dit kun je in steekwoorden doen, of iets uitgebreider. Wat je zelf prettig vindt natuurlijk. Maar houd het wel overzichtelijk!

Zo ga je verder. Nu heb je meteen een overzicht van hoeveel hoofdstukken je gaat schrijven. Lees alles nog eens door. Welke hoofdstukken lijken nog niet volledig? Wat kan eventueel bij elkaar? Ben je nog dingen vergeten? Pas je schrijfschema nog wat aan, totdat hij "perfect" is. Waarschijnlijk zul je tijdens het schrijven nog nieuwe dingen verzinnen en dat is helemaal niet erg. Schrijf die dingen er gewoon bij.

Je kunt er ook een extra uitdaging aan toevoegen door datums voor ieder hoofdstuk te zetten. Voor die datum moet het desbetreffende hoofdstuk dan af zijn. Als je je hier aan kunt houden, dan weet je ook wanneer de eerste versie ongeveer af is.

Als je verwacht dat je je verhaal wel in één of twee keer in een schrijfschema krijgt, dan kun je hem op papier maken. Als je bijvoorbeeld een heel lang en ingewikkeld verhaal schrijft, kun je hem beter op de computer maken, zodat je makkelijk dingen kunt aanpassen. Ik heb voor jullie een schrijfschema template gemaakt die jullie kunnen gebruiken. Je kunt hem hier zien.

Een schrijfschema in combinatie met andere lijstjes is heel handig. Zo kun je bijvoorbeeld lijstjes maken over de personen die je in je verhaal stopt, wat je ook weer zo uitgebreid kunt maken als je wilt. Dit alles zorgt ervoor dat je minder makkelijk vastloopt tijdens het schrijven van een verhaal. Ook kun je vaker schrijven, want je hoeft niet meer iedere keer te bedenken wat je wilt gaan schrijven. Je verhaal kan ook veel samenhangender worden, nu je het totaalplaatje voor je ziet op papier.

Misschien werkt het niet voor jou, maar ik zou het zeker eens proberen als je problemen hebt met het schrijven van een compleet verhaal.

Sophie

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen