Schrijftips: Karakter geven aan personages


Het idee voor het verhaal heb je al helemaal uitgedacht. Het is helemaal in orde. Maar nu de personages nog. Hoe zal je hoofdpersoon worden? En de bijpersonages?

Maar hoe geef je nou karakter aan je persoon? Als je het heel moeilijk vindt, of bijvoorbeeld nog niet zo vaak geschreven hebt, neem dan jezelf als voorbeeld. Jezelf als hoofdpersoon kan goed zijn om te oefenen. Je weet immers van jezelf hoe je ergens op reageert, hoe je praat, wat voor vrienden je hebt en hoe je je gedraagt. In een ander verhaal kun je dan proberen om zoveel mogelijk te verzinnen.
Vind je het moeilijk om de beste vriend van de hoofdpersoon een karakter te geven? Gebruik jouw beste vriend of een mengelmoesje van meerdere vrienden. Let bij het laatste er wel op dat het personage realistisch blijft. Eigenlijk kun je iedereen uit je omgeving gebruiken voor een verhaal. Vooral als het de eerste keer is dat je een verhaal schrijft, kan het je helpen om volledige en geloofwaardige personen te creĆ«eren. Denk wel aan de privacy en overdrijf niet. 

Als oefening kun je bijvoorbeeld schrijven over een klasgenoot waarbij je begint op school (je weet dus hoe degene daar is) en waarbij je eindigt als de klasgenoot thuis is (waarvan je niet zo goed weet hoe diegene is). Zorg ervoor dat de klasgenoot thuis ook realistisch overkomt en laat het eventueel aan die ene klasgenoot lezen om te controleren of diegene zich erin kan vinden. 

Verder moet je je bedenken dat niet ieder personage leuk en aardig hoeft te zijn. Sterker nog, als alle personages in je verhaal dat zijn, dan bevordert dat niet de geloofwaardigheid. Gemeen/slecht/arrogant hoeft niet te betekenen dat lezers dat personage gaan haten. 
Wat verder nog belangrijk is, is dat het karakter niet oppervlakkig moet zijn. Ja, dat ene karakter is een badguy. Waarom? Gewoon, omdat je er eentje nodig had voor in je verhaal? Geef diegene een verhaal, een reden waarom diegene zo reageert. Dat verhaal hoef je niet per se te delen, maar kan jou helpen om het karakter te ontwikkelen. 
Het is belangrijk dat je het personage dat je gecreĆ«erd hebt goed kent. Hoe zou diegene reageren als je een propje papier naar zijn/haar hoofd gooit? Wat als je op zijn/haar tenen gaat staan? Vindt diegene het leuk om te spreken voor een grote groep? Wat zou diegene doen als een vriend middenin de nacht belt en vraagt om hulp? Zou hij/zij er iets van zeggen als het avondeten niet lekker is? 
Als je op dit soort vragen antwoord kunt geven, ken je je hoofdpersoon goed. Het is belangrijk dat je het karakter goed naar voren laat komen, dit zorgt ervoor dat lezers een mening kunnen vormen over de desbetreffende persoon en dat ze hem/haar aardig vinden of juist niet. Het toepassen hoeft niet zo: 'Dit eten is echt walgelijk. Ik eet wel een broodje kaas.' Het gaat er meer om dat je met kleine dingen duidelijk kunt maken dat je persoon zegt wat hij/zij denkt, daarin niet erg subtiel is en bot over kan komen. Eigenlijk zouden de lezers dan de vragen (die niet eens iets met het verhaal te maken hoeven te hebben) moeten kunnen beantwoorden: 'Natuurlijk zou ze er iets over zeggen. Ze zei laatst ook al tegen haar klasgenoot dat die outfit echt niet meer kon.' 
Ga maar eens na; hoe zou bijvoorbeeld Draco Malfoy reageren als je tegen hem aanbotst in de gang? We weten allemaal dat dat niet erg vriendelijk of terughoudend is. 

Als je het moeilijk vindt om de juiste karaktertrekken bij elkaar te vinden, kun je allemaal quizjes doen op het internet. Dit kan gaan van diepzinnige persoonlijkheidstests tot van die testjes om uit te vinden welk stuk fruit je bent.

De volgende keer kun je lezen hoe je je personages kunt onthouden.  

Sophie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten